Förskolan

Hattstugans pedagogiska trädgård

På en stor trädgårdstomt i centrala Skelleftehamn finns I Ur och Skur Hattstugan. Vi bedriver största delen av vår verksamhet utomhus. Därför lägger vi mycket tid och energi på att skapa en levande pedagogisk trädgård med många olika ”små rum” som ger plats för barnen att leka och lära. Vi låter barnen vara delaktiga i utformandet av vår gård, för att den hela tiden ska vara inbjudande för dem, efter deras individuella intressen. Vi tar sedan hjälp av våra ”Hattstugeföräldrar” för att med gemensamma krafter vid t.ex. arbetskvällar skapa en lustfylld miljö för barnen.

(Klicka gärna på bilderna för att se dem i större storlek.)

På gården har vi flera stubbringar för samlingsstunder, en båt i ett sandlandskap, ett växthus som loge, där barnen kan klä ut sig mm.

Vi har även en sandlåda i närheten av ett leksakskök, där barnen bygger sandkakor m.m.

Vi har trädgårdsland och pallkragar att odla i, en grillring, samt en eldstad med avlastningsområde för de dagar då vi vill laga mat ute.

På ena sidan av gården har vi lite av en ”fordonssida” där det finns en bil, ett tåg, motorcykel och en traktor med släp. Vi har målat en träpall vit, så det ser ut som ett övergångsställe och bredvid det finns även ett gammalt trafikljus uppsatt så att barnen kan öva på trafikvett.

Motorikträning:

Vi har skapat olika typer av ”hinderbanor” som ger barnen möjlighet att träna sin motorik.

Det finns även en tvåvåningsträdkoja med klättervägg på två sidor där barnen får öva på att ta sig upp på egen hand.

 

Vi har en kompisgunga där barnen kan ha roligt tillsammans.Samt även en aktivitetskulle, flera lianer, romerska ringar, repstegar och mycket annat.

 

På en altan på sidan av huset har vi byggt upp en ”gymnastiksal”, där vi spelar bandy, bygger hinderbanor och har ”Miniröris” mm. 

Under hösten byggde vi upp en ”dunge” med olika träd bredvid altanen. Vi har märkt upp björk, en, rönn, tall och gran med bild och informationstext bredvid vår stora lönn. Där satte vi även upp en fågelmatsautomat, så barnen kan titta på och mata fåglar under vintern.

 

Drama: Vi jobbar mycket med drama som en del i barnens lek och lärande. Vi har därför byggt upp en teaterscen, där vi har duschdraperi som ridå där barnen kan uppträda. Vi har även satt upp en dockteater.

 

Skapande: Vi har ett ”skapanderum” ute. Där har vi bord och stubbar där vi kan måla och skapa tillsammans. Där finns även en stor svarttavla där barnen kan rita. Vi tar ofta ut staflier på gården så barnen kan måla ute i det fria.

 

Utöver dessa saker som vi byggt upp på gården finns det många träd och buskar som utgör perfekt miljö för barnen att leka och bygga upp egna små fantasifyllda områden.
Ett viktigt inslag på vår gård är vår grillkåta.

Här spenderar vi mycket tid. Ofta äter vi lunch här och värmer upp oss. Det är även en bra plats att ha samlingar, läsvilor och mycket annat.

Vid sidan av grillkåtan har vi ett älgtorn samt en fin släde som dras av två kabeltrumshästar.

Inomhusmiljön:

Vi har ett stort hus med mycket utrymme, så när vi är inne har barnen möjlighet att dela upp sig och leka på olika ställen. Det gör att vi också får en behaglig ljudnivå.

På övervåningen har vi ett kuddrum, ett skaparrum och ett byggrum.

På nedre plan har vi matplatser och en dockvrå. Bredvid vår öppen spis har vi en samlingsmatta. Ovanpå öppen spisen har vi samlat lite olika typer av material som vi använder vid våra samlingar. Vi har en stor sackosäck för mysiga sago- och vilostunder.

månadsburkar, namn, siffror, bokstäver mm