Förskolan

Hattstugans pedagogiska trädgård

På en stor trädgårdstomt i centrala Skelleftehamn finns I Ur och Skur Hattstugan. Vi bedriver största delen av vår verksamhet utomhus. Därför lägger vi mycket tid och energi på att skapa en levande pedagogisk trädgård med många olika ”små rum” som ger plats för barnen att leka och lära. Vi låter barnen vara delaktiga i utformandet av vår gård, för att den hela tiden ska vara inbjudande för dem, efter deras individuella intressen. Vi tar sedan hjälp av våra ”Hattstugeföräldrar” för att med gemensamma krafter vid t.ex. arbetskvällar skapa en lustfylld miljö för barnen.

På gården har vi flera stubbringar för samlingsstunder. Den största har en tavla där vi kan sätta upp bilder, sångtexter mm.

Vi har även en båt i ett sandlandskap, med brygga och en livboj. Ett gammalt växthus används som loge, där barnen kan klä ut sig, men här finns även en soffa och en boklåda för sagostunder.

Det finns även en sandlåda, som alltid är populär. Under sommaren försöker vi se till att det alltid ska finnas skugga att finna på gården. Vi brukar därför sätta upp segeldukar över bl.a. sandlådan och vi har parasoll vid matborden och även vid läshörnan på altanen. I en liten hörna bredvid sandlådan har ett dinosaurieland byggts upp.

Vi har trädgårdsland och pallkragar att odla i, en grillring, för de dagar då vi vill laga mat ute.

På ena sidan av gården har vi lite av en ”fordonssida” där det bl.a. finns en ”flintabil”( som bytt skepnad till polisbil) och en kombinerad brandbil/glassbil/ buss.

MOTORIKTRÄNING:

Vi har en ”ninjabana”, där de äldre barnen utmanar sin balans.

Vi har en kompisgunga där flera barn kan ha roligt tillsammans samtidigt.

Det finns även en aktivitetskulle med rutschkana (som fungerar som pulkbacke på vintern), utöver detta har vi olika typer av balansbrädor på olika ställen av gården och vi bygger ofta upp tillfälliga hinderbanor, där barnen får vara med att välja material och övningar.

Läsvilor/ mysstunder: Ute på altanen har vi byggt två enkla soffor av lastpallar, där vi sitter och läser, eller så kan man  lägga sig och vila en liten stund. Bredvid sofforna har vi ett förråd, där vi förvarar skapande material, lego m.m. under de varma årstiderna. Vi har även gjort om vår utklädningsloge till en läshörna, under hösten.

Skapande: Vi har ett ”skapanderum” ute. Där har vi bord och stubbar där vi kan måla och skapa tillsammans. Vi tar ofta ut stafflier på gården så barnen kan måla ute i det fina vädret. 🙂

Bygg & konstruktion: Bakom garaget har vi en bygghörna. Där kan barnen både snickra vid snickarbänken eller vid arbetsborden,  bygga med klossar, samt hitta på egna kluriga konstruktioner med en mängd olika material. Här har vi även en ”insektshörna”, med pallkrage med jord där man kan leta mask, samt stubbar där man ofta finner stenkrypare och andra spännande småkryp. På väggen har vi satt upp lite fakta om de vanligaste krypen vi brukar finna. Bygghörnan delar plats med vårt geggamoja kök, där man kan hämta vatten ur regntunnan och ha roliga lekstunder.

Vi har en stege med olika kort där barnen kan träna siffror/antal och en musikhörna vid staketet.

Utöver dessa saker som vi byggt upp på gården finns det många träd och buskar som utgör perfekt miljö för barnen att leka och bygga upp egna små fantasifyllda områden.

På gården finns även ett stall för käpphästar och en tekniktavla, där barnen bl.a. kan träna på dragkedjor, knyta skosnören mm.

Ett viktigt inslag på vår gård är vår grillkåta.

Här spenderar vi mycket tid. De äldsta barnen äter oftast både frukost, lunch och ibland mellis här. Det är en bra värmekälla (speciellt vintertid) men även en bra plats att ha samlingar, läsvilor och mycket annat. 🙂

Ett annat inslag på gården är vårt fina utedass. Det är perfekt för barnen att springa dit när man är mitt i leken och inte tycks ha tid att gå in. 🙂

På bron har vi krokar på väggen, där barnen hänger upp sina ryggsäckar, de dagar vi har friluftsskolor. Vi har satt upp lappar till varje krok, med barnens namn och friluftsskole-symbol på.

Vid sidan av grillkåtan har vi ett älgtorn samt en fin släde som dras av en kabeltrumshäst.

Vi har även en fin lekstuga! Barnen har dekorerat baksidan med blommor, skapade av gamla navkapslar. 🙂

Vi vill verkligen att vår pedagogiska trädgård ska kännas levande och inbjudande för barnen. Vi förändrar utbudet på gården utifrån barnens intressen med jämna mellanrum, så ibland får vissa saker ge plats åt nya. Här följer några exempel på saker vi haft tidigare:

Vattenlek med hängrännor längs staket

Siffer- och antalsträning vid en gammal stege.

Indiantält

Gungbräda

”Fladderkoja”

Stenlabyrint

Balansvåg

Balansbräda

Inomhusmiljön:

Vi har ett stort hus med mycket utrymme, så när vi är inne har barnen möjlighet att dela upp sig och leka på olika ställen. Det gör att vi också får en behaglig ljudnivå.

övervåningen har vi ett lekrum, som vi döpt till trädkojan. Här har vi delat in rummet i olika delar: skogen, ängen och stranden. Här leker barnen mycket med djur m.m. i olika drama- och rollekar.

Vi har ett  bygg-&konstruktionsrum där man kan bygga med lego, olika klossar, plusplus mm.  Här har vi även tunggung-matte, så det finns även mycket siffror, mönster och mycket annat kopplat till matematik.

Vi har även ett ”skaparrum”, där vi har en mängd olika material och färger samlade när barnen vill skapa och konstruera. I det rummet har även de äldsta barnen sina Tunggung- språksamlingar. Lärmiljön i detta rum andas mycket språk, med bl.a alfabet, rim, ramsor och mycket annat.

I hallen på övervåningen finns en whiteboardtavla, där barnen ritar fritt. Vi har även stora anslagstavlor och ett glasskåp, där vi sätter upp dokumentationer och olika alster som vi gör.

bottenvåningen har vi flera matbord, för måltider inomhus. Vid matsituationer försöker vi ofta att dela upp barnen i små grupper, för att få en mer harmonisk stund tillsammans.

I det stora rummet har vi en soffa, för mysiga vilo- och lässtunder. I taket har vi en projektor, som vi bl.a. använder när vi projicerar böcker  och reflekterar tillsammans med barnen kring bilder på aktiviteter vi gjort mm.

Där finns ett slott (som några föräldrar hjälpt till att bygga och måla) med lekkök/dockhörna. Här leker barnen mycket rollek av olika slag.

Vi har en samlingshörna, där vi bland annat har en närvarotavla, almanacka, sångpåse och olika ramsor.

Vår gamla ”öppen spis” har blivit till en liten skogsdunge, där djuren bor.

Det finns lådor med många olika typer av leksaker som t.ex. lego, duplo, småbilar, leksaksdjur, tågbanor och mycket annat.

Vi har en ”Babblarhörna”, med Babblarnas hus och olika material som vi jobbar med på samlingar. Vi har även gjort Babblartröjor som är väldigt populära, och det finns även lite andra utklädningskläder här.

På bottenvåningen finns även skåp där vi förvarar spel, pussel och skapande material.

Nu har ni fått en liten försmak av hur vi har det på I Ur och Skur Hattstugan. Är ni nyfikna på att se mer, kontakta oss gärna. 🙂