Förskolan

Hattstugans pedagogiska trädgård

På en stor trädgårdstomt i centrala Skelleftehamn finns I Ur och Skur Hattstugan. Vi bedriver största delen av vår verksamhet utomhus. Därför lägger vi mycket tid och energi på att skapa en levande pedagogisk trädgård med många olika ”små rum” som ger plats för barnen att leka och lära. Vi låter barnen vara delaktiga i utformandet av vår gård, för att den hela tiden ska vara inbjudande för dem, efter deras individuella intressen. Vi tar sedan hjälp av våra ”Hattstugeföräldrar” för att med gemensamma krafter vid t.ex. arbetskvällar skapa en lustfylld miljö för barnen.

På gården har vi flera stubbringar för samlingsstunder. Den största har nu fått ett tillägg: en tavla där vi kan sätta upp bilder, sångtexter mm.

Vi har även en båt i ett sandlandskap, med brygga, livboj och allt. Ett gammalt växthus används som loge, där barnen kan klä ut sig mm. Det finns även en sandlåda, som alltid är populär.

Vi har trädgårdsland och pallkragar att odla i, en grillring, samt en eldstad med avlastningsområde för de dagar då vi vill laga mat ute.

På ena sidan av gården har vi lite av en ”fordonssida” där det finns en traktor, en ”flintabil” som bytt skepnad till polisbil, en buss och två racerbilar.

MOTORIKTRÄNING:

Vi har en tvåvånings-trädkoja med klättervägg på två sidor där barnen får öva på att ta sig upp på egen hand. Kojans bottenvåning har nu förvandlats till ett fängelse.

Vi har en kompisgunga där barnen kan ha roligt tillsammans.

Det finns även en aktivitetskulle med rutschkana (som fungerar som pulkbacke på vintern), klätterstege, romerska ringar mm. Utöver detta har vi olika typer av balansbrädor.

sportplanPå en altan på sidan av huset har vi byggt upp en ”gymnastiksal”, där vi spelar bandy, bygger hinderbanor och har ”Miniröris” mm. 

På gården har vi även en basketkorg, ett bollplank och ett fotbollsmål. Bredvid altanen har vi numera också en bowlingbana.

bowlingbana

Läsvilor/ mysstunder: Ute på altanen har vi byggt en enkel soffa av lastpallar, där vi sitter och läser, eller så kan man  lägga sig och vila en liten stund.

Drama: Vi jobbar mycket med drama som en del i barnens lek och lärande. Vi har därför byggt upp en teaterscen, där vi har duschdraperi som ridå där barnen kan uppträda. Vi har även satt upp en dockteater.

Skapande: Vi har ett ”skapanderum” ute. Där har vi bord och stubbar där vi kan måla och skapa tillsammans. Vi tar ofta ut stafflier på gården så barnen kan måla ute i det fina vädret. 🙂 I den inre delen av skaparhörnan har vi en ”insektshörna”, med pallkrage med jord där man kan leta mask, samt stubbar där man ofta finner stenkrypare och andra spännande småkryp. På väggen har vi satt upp lite fakta om de vanligaste krypen vi brukar finna.

Bygg & konstruktion: Bakom garaget har vi med hjälp av duktiga föräldrar fått oss en bygghörna. Där kan barnen både snickra vid snickarbänken eller vid arbetsborden,  bygga med klossar, samt hitta på egna kluriga konstruktioner med en mängd olika material.

Vi har ett ”bilbord” med förvaring under och en musikhörna vid staketet.

Utöver dessa saker som vi byggt upp på gården finns det många träd och buskar som utgör perfekt miljö för barnen att leka och bygga upp egna små fantasifyllda områden.

Nyheter på gården fr.o.m HT’17: 

Nytt på gården är bl.a. ett nergrävt ”luffarschack”, en affär, en bank (som tjuvarna som ska sättas i fängelse kan råna) och en hinderbana. Vi har påbörjat en tekniktavla, som ska fortsättas att bygga på med fler moment.

Ett viktigt inslag på vår gård är vår grillkåta.

Grillkåtan

Här spenderar vi mycket tid. De äldsta barnen äter oftast både frukost, lunch och ibland mellis här. Det är en bra värmekälla (speciellt vintertid) men även en bra plats att ha samlingar, läsvilor och mycket annat. 🙂

Ett annat inslag på gården är vårt fina utedass. Det är perfekt för barnen att springa dit när man är mitt i leken och inte tycks ha tid att gå in. 🙂

På bron har vi krokar på väggen, där barnen hänger upp sina ryggsäckar, de dagar vi har friluftsskolor.

Häst med släde

Vid sidan av grillkåtan har vi ett älgtorn samt en fin släde som dras av två kabeltrumshästar.

Vi har även en fin lekstuga! 🙂 Lekstuga

Då vi gör om i vår pedagogiska trädgård med jämna mellanrum försvinner ibland vissa saker för att ge plats åt nya. Här följer några exempel på saker vi haft tidigare:

Vattenlek med hängrännor längs staket

Siffer- och antalsträning vid en gammal stege.

Indiantält

Gungbräda

”Fladderkoja”

Stenlabyrint

Balansvåg

Balansbräda

Inomhusmiljön:

Vi har ett stort hus med mycket utrymme, så när vi är inne har barnen möjlighet att dela upp sig och leka på olika ställen. Det gör att vi också får en behaglig ljudnivå.

På övervåningen har vi ett lekrum, som är väldigt populärt. Där finns ett slott (som några föräldrar hjälpt till att bygga och måla) med nytt lekkök. Här leker barnen mycket rollek av olika slag. I samma rum har vi även kuddar som barnen bygger egna kojor mm med.

Vi har ett  bygg-&konstruktionsrum, som  vi delat i tre delar. På en sida kan man sitta och bygga lego, plusplus mm. 🙂 Andra sidan av rummet har just nu bilbanor och byggklossar och i en hörna har vi en liten snickarbänk, där barnen får snickra tillsammans med en vuxen.

Vi har även ett ”skaparrum”, där vi har en mängd olika material och färger samlade när barnen vill skapa och konstruera. I det rummet har även 5-åringarna sina ”Tunggungs-samlingar”.

Utanför skaparrummet har vi en ”discohörna”, med utklädningskläder, där barnen showar mycket. 🙂

I hallen på övervåningen har vi stora anslagstavlor och ett stort glasskåp, där vi sätter upp dokumentationer och olika alster som vi gör.

Där finns även en whiteboard tavla, där barnen ritar fritt.

På nedre plan har vi en soffa, för mysiga vilo- och lässtunder. Bredvid soffan finns en hörna där man finner  bilar, duplo, mjuka byggklossar mm.

samlingshörna

Vi har en samlingshörna, där vi bland annat har en närvarotavla, almanacka, sångpåse och olika ramsor.

Vår gamla ”öppen spis” har blivit till en liten skogsdunge, där djuren bor. Vi har nu gjort en ”Babblarhörna” här, med Babblarnas hus och olika material som vi jobbar med på samlingar. Vi har även gjort Babblartröjor som är väldigt populära, och det finns även lite andra utklädningskläder här. 🙂

Mittemot lekhörnan finns vår bokhörna och vårt runda bord. Vi tycker väldigt om detta, lägre bord för det ger bra överblick över hela rummet, samtidigt som det passar barnens intressen och önskemål bättre än det stora avlånga bord vi hade tidigare.Vi känner också att barnen sitter bra på stolarna och genom den runda utformningen ser alla varandra bra och behöver inte sitta och vrida sig runt för att ha bra uppsikt över vad kompisarna gör. Vid matsituationer försöker vi ofta att dela upp barnen i små grupper, för att få en mer harmonisk stund tillsammans. Vid det runda bordet känns det som att vi kommer närmare varandra, på ett bra sätt. Alla syns och hörs och barnen kan på ett enkelt sätt nå och ta för sig av maten på egen hand. 🙂

I andra halvan av rummet har vi två matbord, samt ett lekkök med ett litet bord och stolar till. Vi har mellan matborden en hylla där vi förvarar spel, pussel, papper och pennor mm.

bildförvaring

På väggen har vi satt upp förvaringsmappar, där de yngsta barnen kan samla sina teckningar och på samma gång visa upp sina fina konstverk. De äldre barnen har sina uppsatta i grillkåtan.

Nu har ni fått en liten försmak av hur vi har det på I Ur och Skur Hattstugan. Är ni nyfikna på att se mer, kontakta oss gärna. 🙂