Kläder för alla väder

Klädtips för barn på I Ur och Skur

Man behöver inte köpa de dyraste kläderna för att det ska fungera hos oss. Däremot behöver barnet funktionella kläder i lagom storlek och ett ombyte av ytterkläder, då vi alltid är ute både för- och eftermiddag. Titta på begagnat-marknaden för vinterkläder, där kan man hitta riktiga fynd.
Friluftsfrämjandet har ofta bytesmarknader. Kolla gärna med din lokalavdelning för tips.

”Lager på lager-principen”klädtips

Ett enkelt och bra sätt att hålla sig lagom varm är att klä sig i flera lager. Luften i och mellan lagren isolerar – genom att ta bort och lägga till lager kan man lätt anpassa klädseln till temperatur och aktivitetsgrad.

Hämta gärna Friluftsfrämjandets Klädtips.

INRE SKIKTET

- håller kroppen torr.

Understället i polyester eller ull har barnet närmast kroppen. Dess funktion är att transportera bort fukt och hålla barnet varmt och torrt. Underkläder, tröjor eller t-shirts i bomull gör att fukt absorberas och därmed är kyla snart ett faktum. Ett underställ kan barnet ha under skalkläder när det är måttligt kallt. När det är ordentligt kallt kan barnet ha ett fleeceställ ovanpå understället och skalkläder ytterst. På så sätt håller sig barnet varmt och torrt och man kan ta av ett lager om det blir varmt. När det gäller sockar är ullsockor att föredra. Halksockar kan vara bra att ha inomhus, men ha inte halksockar under ullstrumporna p.g.a. att plastpluttarna kyler samt att det är bra att ha ullroten direkt mot foten.

MELLANSKIKTET

- håller kroppen varm.

Fleecestället håller barnet varmt när det är kallt ute. Det används ovanpå underställ eller vanliga kläder när det är riktigt kallt ute. Ytterst har barnet skalkläder eller overall/vinterjacka och byxa. Fleecestället används även under galonkläder när det är kallt ute.

YTTERSKIKTET

- skyddar kroppen mot vind och väta.

Skalkläder är ofodrade, vindtäta byxor och jacka. Många skalkläder är även vattentäta och kan användas när det är blött ute, men inte under ihållande regn. Skalklädernas funktion är att hålla barnet varmt och skydda mot blåst. De står emot smuts och väta och skyddar barnets vanliga kläder under utelek, i ex sandlådan. Skalkläderna används med eller utan underställ/fleeceställ beroende på temperatur och aktivitet.

Extrakläder:

Barnen behöver flera ombyten i sin låda på förskolan, när det gäller byxor, tröjor, trosor/kalsonger och strumpor. Har ert barn precis slutat med blöja behövs det mer ombyte. Toalettolyckor kan hända flera gånger om dagen och barnet behöver ha gott om ombyte, tänk på att barnet kanske spiller något eller blir blöt utomhus också. Detta ska finnas i barnets låda samtliga dagar under veckan. Skickar vi hem kläder som t.ex. blivit blöta är det bra om vi får tillbaka motsvarande klädesplagg dagen efter! Kontrollera ert barns låda ofta och tänk på att se till så att kläderna inte är för små eller trasiga.

Alla barn är olika och har olika kroppsform. En del barn är varma och en del barn fryser lätt. En del är rörliga och andra mest stilla. Detta är också avgörande för vilka kläder ditt barn behöver. Det kan vara svårt att veta hur ditt barn är under vistelsen på förskolan, vill ni ha tips på vilken typ av kläder vi tror blir bäst för ert barn hjälper vi gärna till. Tänk på att vi är utomhus på I Ur och Skur! :)

Regnkläder/galonkläder:

Galonkläder har barnet när det regnar ute eller är blött. De håller barnen torra när det regnar mycket eller ihållande under en lång tid då vi är ute. Galonbyxor är bra att ha när vi går till skogen då det är blött i gräset. Galonkläderna ska inte användas som skalbyxa/överdragsbyxa utomhus när det inte är blött eller regnar. Galonet slits sönder och nöts ut när barnet leker, de förlorar sin funktion, håller inte tätt, och barnet blir blött nästa gång det regnar ute. Använd i stället skalkläder så slipper ni köpa nya galonbyxor flera gånger per termin för att de blivit utslitna. Galonkläder andas inte och är därför ej lämpliga som skalbyxa vid varmt och soligt väder.
Skötselråd: Galonkläder bör inte tvättas för ofta, eftersom man tvättar bort motståndskraften mot vatten. Skölj av under rinnande vatten alternativt torka av med fuktig trasa och låt hänga och torka. Barnen behöver ibland ha galonbyxorna över overall och vinterkläder, så välj gärna en storlek större galonbyxor än normalt.

Overall/vinter kläder:

Barnets vinteroverall eller vinterfodrade jacka och byxa ska vara väl tilltagen/na i storleken för att rymma flera lager kläder under. Försök hitta en modell som passar ditt barns kropp, det finns många olika märken och modeller i samma storlek. Blir overallen för trång får barnets svårare att röra sig och kommer att börja frysa! Det är viktigt att ärmar och ben är tillräckligt långa och inte slutar ovanför barnets handled eller fotknölar, då är overallen/jackan och byxan för liten. Barnet ska kunna sträcka ut armarna utan att ärmarna åker upp ovanför handleden samt kunna sitta på en stol (en sten, en bänk, i gungan osv.) utan att overallen/byxan åker upp ovanför fotknölarna.

TÄNK PÅ:

När det gäller skalbyxor, galonbyxor och overaller är det viktigt att det finns gummiband under foten, så att de inte åker upp över skon och snö och väta kommer in och gör ditt barn blöt och kall.

Mössor/huvudbonad och vantar:

Under sommaren är det bra om barnen har solhatt eller keps. På hösten är en tunnare mössa i exempelvis trikå bra. När det börjar bli kallare behöver
barnen t.ex en fleecefodrad eller dubbelstickad mössa som håller huvudet varmt. En vindtät mössa fungerar också bra och håller barnet varmt även om det är
ordentligt kallt ute. En vintermössa i ull eller en fodrad bärvernylon mössa
fungerar bra för de mindre barnen som inte är lika rörliga under
vinterhalvåret. Viktigt är att mössan går ner ordentligt över barnens öron och
nacke och att de allra minsta barnen har någon form av knytband på sin mössa så
den sitter på plats.

På hösten håller sig barnen varma med tunna fingervantar eller tumvantar. När
det är blött eller regnar behövs galonvantar. Dessa finns som fodrade eller
ofodrade. De ofodrade galonvantarna kan med fördel användas tillsammans med en
ullvante och håller då barnet torrt och varmt. Det finns även ofodrade
skalvantar som fungerar bra i slutet av hösten när det blivit för kallt för
fingervantar. Dessa kan även de användas tillsammans med ullvante och fungerar
då utmärkt som vintervante. När snön kommer behöver barnen ordentligt fodrade
vintervantar. Tumvantar är att föredra då barnets händer håller sig varmast då.
Se till att vantarna har långa skaft som kan dras över overall/jackärmen. Ett par tunna fingervantar/tumvantar i ull kan med fördel användas under vintervanten om det är mycket kallt ute. Det är viktigt att barnen har rätt storlek på vantarna, för stora vantar gör att barnen ej kan använda händerna och då blir de kalla. Samma gäller vid för trånga vantar, då blir barnen kalla om händerna. Det finns ofantligt många olika modeller på vantar och handskar, men det är viktigt att de sitter bra så att barnen kan använda sina händer ordentligt när de leker. Om det inte är kallt (upp till -5) så är fingerhandskar att föredra, då kan barnen verkligen använda händer och då är blodcirkulationen i händerna igång och de kan leka/hålla i föremål. Låt gärna barnet prova vantarna i affären och försöka t.ex. plocka upp något från golvet. Fungerar det inte, prova en annan modell.

TÄNK PÅ:

Alla vantar och handskar blir blöta när man är ute länge. Det är därför
bra med flera par!

Buff:

På I Ur och Skur Hattstugan vill vi gärna att barnen använder buff. Buffen har så många bra användningsområden: Mössa, halsduk, vindskydd, hjälmhuva, hårband….

Den skyddar mot vind, kyla, sol och damm under friluftsaktiviteterna samtidigt
som den transporterar bort fukt från kroppen. Många barn tycker inte om att dra
upp jackan/overallen hela vägen upp i halsen. Då är buffen ett utmärkt komplement, så de inte blir kalla om halsen.

Skor/stövlar:

Barns fötter växer ofta stötvis och kan ibland hoppa över en hel storlek! Mät barnens fötter på en skoaffär eller med en bra måttsticka ofta för att vara säker på att ert barn inte har för små sko. Tänk på att det kan skilja mycket mellan olika skomärken och även mellan olika modeller av samma märke! Mät alltid och förlita er inte på den storlek som står i/under skon. Rymliga gummistövlar rymmer en extra sula eller socka när det blir kallare, de fodrade gummistövlarna kan användas till sen höst innan vinterskor tar över. Tänk på att gummistövlar torkar och spricker precis som galonkläder, kontrollera därför stövlarna ofta! Vi ser gärna att stövlarna har en liten klack, så att man lättare får plats med remmen till galonbyxan under skon.
I vinterskorna ska barnen få plats med en extra sula, en raggsocka samt sin fot! Se till att det finns gott om plats och att skon inte är för smal. Det kan också göra att barnet fryser om fötterna. Breda skor med ordentligt med plats för tårna gör att barnens fötter håller sig varma. En ullsocka hjälper också till att transportera bort fukt och håller barnens fötter torra och varma!
Fodrade allvädersstövlar är lätta och kyler inte som gummistövlar. De kan användas under hela vintern och är både vattentäta och varma!

Ur Förskolans läroplan Lpfö98:

Förskolan skall sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den.
  • utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

I Ur och Skur Hattstugans mål när det gäller barnens kläder:

  • Barnet ska med stigande ålder och pedagogens hjälp, klara påklädning och ombyte själva. Barnet måste därför lätt kunna hitta och veta var hennes/hans kläder finns.

Som förälder är det ditt ansvar att det finns passande kläder, lagom stora
och bra för de olika årstiderna. Förskolan kan ge råd och tips vid behov.
Tillsammans med er föräldrar lägger vi barnens torra och märkta kläder på respektive plats och underlättar för barnet att hitta sina kläder.

Varje gång du gör något som
barnet kan göra själv, tar du bort möjligheten
för barnet att lära sig lära!

TÄNK PÅ

  •  Lämna sköna, mjuka och varma sovkläder till SOVBARN vintertid, gärna i en tygpåse vid barnets hylla: strumpor, tröja, byxor, vantar och mössa. Här kan även napp och ev. gosedjur ligga.
  • Vikten av att impregnera kläder och skor, för att bibehålla dess funktion.
  •   Allt är märkt så att vi lätt ställer och lägger allt på rätt ställe. Det finns numera många olika typer bekväma märkningslappar som man kan beställa och lätt få ordning på kläderna. :)
  •    Att säga till oss om ni lämnar kläder här som barnen INTE får använda här.