Kläder för alla väder

Klädtips för barn på I Ur och Skur

Man behöver inte köpa de dyraste kläderna för att det ska fungera hos oss. Däremot behöver barnet funktionella kläder i lagom storlek och minst ett ombyte av ytterkläder, då vi alltid är ute både för- och eftermiddag. Titta på begagnat-marknaden för vinterkläder, där kan man hitta riktiga fynd.
Friluftsfrämjandet har ofta bytesmarknader. Kolla gärna med din lokalavdelning för tips.

”Lager på lager-principen”klädtips

Ett enkelt och bra sätt att hålla sig lagom varm är att klä sig i flera lager. Luften i och mellan lagren isolerar – genom att ta bort och lägga till lager kan man lätt anpassa klädseln till temperatur och aktivitetsgrad.

Hämta gärna Friluftsfrämjandets Klädtips.

INRE SKIKTET

– håller kroppen torr.

Understället i polyester eller ull har barnet närmast kroppen. Dess funktion är att transportera bort fukt och hålla barnet varmt och torrt. Underkläder, tröjor eller t-shirts i bomull gör att fukt absorberas och därmed är kyla snart ett faktum. Ett underställ kan barnet ha under skalkläder när det är måttligt kallt. När det är ordentligt kallt kan barnet ha ett fleeceställ ovanpå understället och skalkläder ytterst. På så sätt håller sig barnet varmt och torrt och man kan ta av ett lager om det blir varmt. När det gäller sockar är ullsockor att föredra. Halksockar kan vara bra att ha inomhus, men ha inte halksockar under ullstrumporna p.g.a. att plastpluttarna kyler samt att det är bra att ha ullroten direkt mot foten. När vi är inne är mockasiner annars ett bra alternativ. De är både varma och ger bra grepp på golvet.

 

MELLANSKIKTET

– håller kroppen varm.

Fleecestället håller barnet varmt när det är kallt ute. Det används ovanpå underställ eller vanliga kläder när det är riktigt kallt ute. Ytterst har barnet skalkläder eller overall/vinterjacka och byxa. Fleecestället används även under galonkläder när det är kallt ute.

YTTERSKIKTET

– skyddar kroppen mot vind och väta.

Skalkläder är ofodrade, vindtäta byxor och jacka. Många skalkläder är även vattentäta och kan användas när det är blött ute, men inte under ihållande regn. Skalklädernas funktion är att hålla barnet varmt och skydda mot blåst. De står emot smuts och väta och skyddar barnets vanliga kläder under utelek, i ex sandlådan. Skalkläderna används med eller utan underställ/fleeceställ beroende på temperatur och aktivitet.

Extrakläder:

Barnen behöver flera ombyten i sin låda på förskolan, när det gäller byxor, tröjor, trosor/kalsonger och strumpor. Har ert barn precis slutat med blöja behövs det mer ombyte. Toalettolyckor kan hända flera gånger om dagen och barnet behöver ha gott om ombyte, tänk på att barnet kanske spiller något eller blir blöt utomhus också. Detta ska finnas i barnets låda samtliga dagar under veckan. Skickar vi hem kläder som t.ex. blivit blöta är det bra om vi får tillbaka motsvarande klädesplagg dagen efter! Kontrollera ert barns låda ofta och tänk på att se till så att kläderna inte är för små eller trasiga.

Alla barn är olika och har olika kroppsform. En del barn är varma och en del barn fryser lätt. En del är rörliga och andra mest stilla. Detta är också avgörande för vilka kläder ditt barn behöver. Det kan vara svårt att veta hur ditt barn är under vistelsen på förskolan, vill ni ha tips på vilken typ av kläder vi tror blir bäst för ert barn hjälper vi gärna till. Tänk på att vi är utomhus på I Ur och Skur! 🙂

Regnkläder/galonkläder:

Galonkläder har barnet när det regnar ute eller är blött. De håller barnen torra när det regnar mycket eller ihållande under en lång tid då vi är ute. Galonbyxor är bra att ha när vi går till skogen då det är blött i gräset. Galonkläderna ska inte användas som skalbyxa/överdragsbyxa utomhus när det inte är blött eller regnar. Galonet slits sönder och nöts ut när barnet leker, de förlorar sin funktion, håller inte tätt, och barnet blir blött nästa gång det regnar ute. Använd i stället skalkläder så slipper ni köpa nya galonbyxor flera gånger per termin för att de blivit utslitna. Galonkläder andas inte och är därför ej lämpliga som skalbyxa vid varmt och soligt väder.

Tänk på:

 • Galonkläder bör inte tvättas för ofta, eftersom man tvättar bort motståndskraften mot vatten. Skölj av under rinnande vatten alternativt torka av med fuktig trasa och låt hänga och torka. Barnen behöver ibland ha galonbyxorna över overall och vinterkläder, så välj gärna en storlek större galonbyxor än normalt.
 • Numera finns det många fina galonställ/overaller som är fodrade. De är jättebra under den blöta, men lite kalla perioden på höst/vårvinter. De går dock inte att använda som vanliga ”regnkläder” under sommaren, då det blir alltför varmt. Barnen behöver då vanligt ofodrat galonställ.

Overall/vinter kläder:

Barnets vinteroverall eller vinterfodrade jacka och byxa ska vara väl tilltagen/na i storleken för att rymma flera lager kläder under. Försök hitta en modell som passar ditt barns kropp, det finns många olika märken och modeller i samma storlek. Blir overallen för trång får barnets svårare att röra sig och kommer att börja frysa! Det är viktigt att ärmar och ben är tillräckligt långa och inte slutar ovanför barnets handled eller fotknölar, då är overallen/jackan och byxan för liten. Barnet ska kunna sträcka ut armarna utan att ärmarna åker upp ovanför handleden samt kunna sitta på en stol (en sten, en bänk, i gungan osv.) utan att overallen/byxan åker upp ovanför fotknölarna.

TÄNK PÅ:

 • När det gäller skalbyxor, galonbyxor och overaller är det viktigt att det finns gummiband under foten, så att de inte åker upp över skon och snö och väta kommer in och gör ditt barn blöt och kall.
 • Kolla gärna innan du köper jacka/overall att de inte är för trångt vid handleden. Det är bra om det finns så kallade ”snölås”, men vi vill kunna ta på handskar från insidan, utan att det snörpar åt runt handen.

Mössor/huvudbonad:

Under sommaren är det bra om barnen har solhatt eller keps, som skydd mot solen. På våren/hösten är en tunnare mössa i exempelvis trikå bra. När det börjar bli kallare behöver
barnen t.ex en fleecefodrad eller dubbelstickad mössa som håller huvudet varmt. En vindtät mössa fungerar också bra och håller barnet varmt även om det är
ordentligt kallt ute. En vintermössa i ull eller en fodrad bärvernylon mössa
fungerar bra för de mindre barnen som inte är lika rörliga under
vinterhalvåret.

Tänk på:

 • Det är viktigt  att mössan går ner ordentligt över barnens öron och
  nacke, utan att den är för stor, för då glider den bara ner i ögonen eller ramlar av. Ta gärna med barnet vid inköp och testa på plats, att mössan har bra passform för ditt barn.
 • För de allra minsta barnen är det bra om mössan har någon form av knytband/spänne på, så den sitter på plats.

Vantar/handskar:

 • På hösten håller sig barnen varma med tunna fingervantar eller tumvantar.
 • Det finns även ofodrade skalvantar som fungerar bra i slutet av hösten när det blivit för kallt för fingervantar. Dessa kan även de användas tillsammans med ullvante och fungerar
  då utmärkt som vintervante.
 • När det är blött eller regnar behövs galonvantar. Dessa finns som fodrade eller ofodrade. De ofodrade galonvantarna kan med fördel användas tillsammans med en ullvante och håller då barnet torrt och varmt.
 • När snön kommer behöver barnen ordentligt fodrade vinterhandskar. Tumhandskar är att föredra då barnets händer håller sig varmast då.
  Se till att handskarna har långa skaft som kan dras över overall/jackärmen. (För de äldre barnen). Ett par tunna fingervantar/tumvantar i ull kan med fördel användas under vintervanten om det är mycket kallt ute.
 • Om det inte är kallt (upp till -5) så är fingerhandskar att föredra, för de lite äldre barnen,  då kan barnen verkligen använda händer och då är blodcirkulationen i händerna igång och de kan leka/hålla i föremål.
 • För de lite yngre barnen finns det också många fina handskar numera. Ett bra tips är att se till att de är ordentligt fodrade, då små barn oftast inte håller värmen uppe lika bra som äldre. Det underlättar oftast med en handske som har dragkedja i sidan, då blir det lättare att få tummen på rätt plats. Försök hitta en handskmodell som passar just ditt barn! Se till att själva ”hand-delen” inte blir för stor, då kan barnen inte greppa saker, vilket leder till frustration och då sliter de av sig handsken istället…

 

Tänk på:

 • Det är viktigt att barnen har rätt storlek på vantarna! För stora vantar gör att barnen ej kan använda händerna och då blir de kalla. Samma gäller vid för trånga handskar, då blir barnen kalla om händerna. Det finns ofantligt många olika modeller på vantar och handskar, men det är väldigt viktigt att de sitter bra så att barnen kan använda sina händer ordentligt när de leker.  Låt gärna barnet prova handskarna i affären och försöka t.ex. plocka upp något från golvet. Fungerar det inte, prova en annan modell.
 • Alla vantar och handskar blir blöta när man är ute länge. Det är därför
  bra med flera par!

Buff:

På I Ur och Skur Hattstugan vill vi gärna att barnen använder buff. Buffen har så många bra användningsområden: Mössa, halsduk, vindskydd, hjälmhuva, hårband….

Den skyddar mot vind, kyla, sol och damm under friluftsaktiviteterna samtidigt som den transporterar bort fukt från kroppen.  Många barn tycker inte om att dra upp jackan/overallen hela vägen upp i halsen. Då är buffen ett utmärkt komplement, som är mjuk mot halsen samtidigt som den håller barnet varmt.

Skor/stövlar:

Eftersom vi spenderar stora delar av dagen utomhus, är det viktigt att barnen har bra skor på fötterna, oavsett vilken årstid det är.

Under vår, sommar och en bit in på hösten (så länge det är nog varmt och torrt) ser vi gärna att barnen använder någon form av gympaskor, eller ”springskor” som vi kallar det. 🙂 De är lätta för barnen att ta på sig och springa och leka i, utan att det blir för svettigt om fötterna.

 • På I Ur och Skur Hattstugan använder vi stövlar en ganska stor del av året, eftersom vi t.ex. alltid har stövlar på oss på våra friluftsskolor i skogen. Det kan därför vara bra att tänka på några saker, innan ni köper stövlar:
 • En bra stövel (ofodrad)sitter inte för hårt runt foten, får gärna rymma en extra sula eller socka när det blir kallare.
 •  De fodrade gummistövlarna kan användas fram till sen höst (eller under mild och blöt vinter), innan vinterskor tar över.  Vi ser gärna att stövlarna har en liten klack, så att man lättare får plats med gummibandet till galonbyxan under skon. Om stöveln är helt platt under foten åker gummibandet av och det kommer in väta i skon och barnet blir kallt ändå.
 • När vädret är för kallt för ”springskor” ,men för varmt för vinterskor (vår/höst) är någon form av känga det bästa alternativet. Tänk på att försöka hitta en bra modell för just ditt barn, som sitter stabilt och bra runt foten, utan att vara för hård eller tung.
 • I vinterskorna ska barnen få plats med en extra sula, en raggsocka samt sin fot! Se till att det finns gott om plats och att skon inte är för smal. Det kan också göra att barnet fryser om fötterna. Breda skor med ordentligt med plats för tårna gör att barnens fötter håller sig varma. Många skomodeller har numera gummi, eller annat vattenavvisande material på den nedre delen av skon. Det har visat sig vara väldigt bra de senaste vintrarna, då vi haft milt och blött väder.

Tänk på:

 • Tänk på att gummistövlar torkar och spricker precis som galonkläder, kontrollera därför stövlarna ofta!
 • Barns fötter växer ofta stötvis och kan ibland hoppa över en hel storlek! Mät barnens fötter på en skoaffär eller med en bra måttsticka ofta för att vara säker på att ert barn inte har för små skor. Tänk på att det kan skilja mycket mellan olika skomärken och även mellan olika modeller av samma märke! Mät alltid och förlita er inte på den storlek som står i/under skon.
 • En ullsocka hjälper också till att transportera bort fukt och håller barnens fötter torra och varma!
 • Fodrade allvädersstövlar är lätta och kyler inte som gummistövlar. De kan användas under hela vintern och är både vattentäta och varma!

Ur Förskolans läroplan Lpfö98:

Förskolan skall sträva efter att varje barn

 • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den.
 • utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

I Ur och Skur Hattstugans mål när det gäller barnens kläder:

 • Barnet ska med stigande ålder och pedagogens hjälp, klara påklädning och ombyte själva. Barnet måste därför lätt kunna hitta och veta var hennes/hans kläder finns.

Som förälder är det ditt ansvar att det finns passande kläder, lagom stora
och bra för de olika årstiderna. Förskolan kan ge råd och tips vid behov.
Tillsammans med er föräldrar lägger vi barnens torra och märkta kläder på respektive plats och underlättar för barnet att hitta sina kläder.

Varje gång du gör något som
barnet kan göra själv, tar du bort möjligheten
för barnet att lära sig lära!

 

Tänk på:

 •  Lämna sköna, mjuka och varma sovkläder till SOVBARN vintertid, gärna i en tygpåse vid barnets hylla: strumpor, tröja, byxor, vantar och mössa. Här kan även napp och ev. gosedjur ligga.
 • Vikten av att impregnera kläder och skor, för att bibehålla dess funktion.
 •   Allt är märkt så att vi lätt ställer och lägger allt på rätt ställe. Det finns numera många olika typer bekväma märkningslappar som man kan beställa och lätt få ordning på kläderna. 🙂
 •    Att säga till oss om ni lämnar kläder här som barnen INTE får använda här.